Bacanje hrane u Sloveniji poraslo lani na 68 kg po stanovniku

Bez autora
Sep 28 2021

Prosječan stanovnik Slovenije bacio je lani 68 kilograma hrane, jedan kilogram više nego 2019, od čega je 40 posto i dalje bilo jestivo.

Ukupna količina bačene hrane u Sloveniji iznosila je prošle godine 143.570 tona, što je za dva posto više u odnosu na 2019, objavio je Zavod za statistiku, a prenosi agencija STA.

Domaćinstva i trgovine prehrambenim proizvodima povećali su lani količinu bačene hrane, dok su proizvođači hrane, ketering kompanije i firme u djelatnosti služenja hrane smanjile ovu vrstu otpada.

Domaćinstva su proizvela lani 52 procenta ukupnog otpada od hrane, ili sedam odsto više nego 2019, godine, a prodavnice hrane su generisale 11 posto ovog otpada, odnosno za šest procenata više nego godinu ranije.

Sa druge strane, proizvođači hrane su prošle godine u ukupnom ovom otpadu imali udio od sedam procenata, što je pad od 10 posto na godišnjem nivou, a udio keteringa i firmi koje se bave usluživanjem hrane je smanjen za četiri odsto na 30 procenata.

Istovremeno, udio jestive hrane u ukupno bačenoj količini povećan je za jedan procentni poen na 40 posto, prema Zavodu za statistiku.

Većina bačene hrane je anaerobno prerađena u pogonima za biogas, skoro 47 posto, ili aerobno u fabrikama đubriva (31%).

Oko dva odsto otpada od hrane obrađeno je na drugi način - spaljivanjem ili ponovnom preradom u rafinerijama nafte.

Količina bačene kompostne hrane povećana je 2020. za gotovo 17 posto u odnosu na prethodnu godinu, dok je količina otpada koji se prerađuje u pogonima za proizvodnju biogasa bila manja za pet procenata, dodaje slovenačka novinska agencija.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik